Princezná Viktória ohúrila veľkosťou, Sofia diadémom z lásky. V tomto súboji koruniek by aj princezná Kate ťahala za kratší koniec

Nedeľňajší večer v Štokholme patril laureátom Nobelových cien. Už tradične ceny odovzdáva švédsky kráľ, neprekvapí, že členky kráľovskej rodiny boli v hľadáčikoch fotoaparátov tiež. A patrične sa na to pripravili.

11.12.2023 06:18
Švédska korunná princezná Viktória Foto:
Švédska korunná princezná Viktória predviedla na hlave tiaru nazvanú Napoleonic Amethyst Parure Tiara.
debata (1)

Kráľovná Silvia, jej dcéra, korunná princezná Viktória, ale aj jej nevesta, princezná Sofia sa objavili po boku laureátov jednotlivých cien. Sprevádzali ich na slávnostnú večeru, ktorá nasledovala po oficiálnej časti večera.

Britain The Crown Finale Red Carpet Čítajte viac Seriálová Kate žiarila na premiére, skutočná princezná v paláci: Keď sa objavili tieto zábery, bolo jasné, ktorá si získala Britov viac...

Jedinečný večer, ktorý sa koná v priestoroch štokholmskej koncertnej sály, vytvára nielen príležitosť, ale vlastne aj povinnosť pre jednotlivých členov kráľovskej rodiny, aby sa predviedli v gala a s patričnými vyznamenaniami. Súčasťou toho sú, samozrejme, aj výnimočné šperky. Pozerať sa bolo naozaj na čo.

Švédska kráľovná Silvia a Vidar Helgesen z...
Švédska princezná Sofia a jej manžel, princ...
+11Švédska korunná princezná Viktória a Pierre...

Korunná princezná Viktória, ktorá stavila na róbu na jedno rameno v sýtej fialovej farbe, sa objavila s výraznou korunkou známou ako Amethyst Parure Tiara. Klenot zdobený obrovskými drahokami a množstvom briliantov patril kedysi jej matke a nosila ho ako náhrdelník. To bolo vraj pomerne nepohodlné pre váhu klenotu a tak ho nechala kráľovná Silvia prerobiť na čelenku, ktorá sa objavuje na hlavách členiek rodiny len pri tých najdôležitejších eventoch.

Švédska princezná Sofia a jej manžel, princ... Foto: Profimedia
Švédska princezná Sofia a jej manžel, princ Carl Philip Švédska princezná Sofia a jej manžel, princ Carl Philip na slávnostnom vyhlásení laureátov Nobelových cien, ktoré sa konalo v Concert Hall v Štokholme.

Ani samotná kráľovná Silvia však nezaostala a k šatám Georg Et Arend si vzala jednu zo svojich obľúbených koruniek. Ide o klenot nevyčísliteľnej historickej hodnoty, viac ako 12 centimetrov vysokú korunku Bragança, ktorá sa po mnoho generácií dedí od sestry kráľovnej Jozefíny, cisárovnej Amélie z Brazílie.

Princezná z Walesu Kate Čítajte viac Dôkaz, že má v nej kráľovská rodina hotový poklad? Princezná Kate v úchvatnej róbe zvládla vietor aj polonahého speváka

Kým tiary spomenutých dám ohurovali najmä históriou a cenou, ten najemotívnejší kúsok predvádzala na svojej hlave princezná Sofia. Manželka princa Carla Philipa si totiž k čiernej róbe Adiata vzala diadém Palmette zdobený smaragdmi a briliantmi. Ide o šperk, ktorý mala na hlave aj v roku 2015 počas svojej kráľovskej svadby s Carlom Philipom. Sofia patrila aj k najozdobenejším dámam, keď ku svadobnej korunke pridala celý set šperkov z dielne značky Swarovski.

Švédska kráľovná Silvia a Vidar Helgesen z... Foto: Profimedia
Švédska kráľovná Silvia a Vidar Helgesen Švédska kráľovná Silvia a Vidar Helgesen z Nobelovej nadácie. Kráľovná má na sebe róbu Georg Et Arend a korunku Nine Prong Tiara.

Švédska kráľovská rodina je známa svojim neuveriteľným výberom diadémov, medzi ktoré patrí aj Baden Fringe Tiara z 19. storočia, ktorú korunná princezná Viktória nosila pri niekoľkých formálnych príležitostiach, a Connaught Forget-Me-Not, ktorá sa pýši piatimi slučkami kvetov a listov okolo odnímateľného zavesného diamantového prívesku.

Kráľovná Camilla Čítajte viac Rubíny na hlave kráľovnej Camilly vzali dych. Ale skutočný klenot predviedla oslnivá Kate. Má 100 rokov a nosila ho už...

V porovnaní s britskou kráľovskou rodinou je zbierka tej švédskej porovnateľná, čo sa historickej hodnoty týka. Keď sa minulý týždeň na bankete v Buckinghamskom paláci objavili princezná Kate a kráľovná Camilla, tiež predviedli najkrajšie z koruniek z rodinnej zbierky. Odhady však tvrdia, že tá švédska je ešte väčšia a pestrejšia.

Aká bola módna šou Fera Mikloška? Pozrite sa s nami
Video
Zdroj: TV Pravda

A kto sa stal držiteľmi Nobelových cien v nedeľu večer? Nobelovu cenu za fyziku prevzali Francúzi Pierre Agostini a Anne L'Huillierová a Maďar Ferenc Krausz za experimentálne metódy vo výskume dynamiky elektrónov v hmote. Táto trojica vedcov prispela k tomu, že pohyb na úrovni elementárnych častíc je možné sledovať akoby v spomalenom zábere. Pohyb elektrónov vedia pritom merať v attosekundách. Nobelovu cenu za chémiu si zo Štokholmu odnášajú americkí vedci Moungi Bawendi a Louis Brus a americký vedec ruského pôvodu Alexey Ekimov (Alexej Jekimov) za objav a syntézu kvantových bodiek (quantum dots). V kategórii medicína bola Nobelova cena odovzdaná Katalin Karikóovej a Drewovi Weissmanovi za ich objavy týkajúce sa modifikácií dusíkatých báz, ktoré umožnili vývoj účinných mRNA vakcín proti chorobe COVID-19. Nobelovu cenu za literatúru v nedeľu v Štokholme prebral nórsky spisovateľ a dramatik Jon Fosse. Tohtoročnou laureátkou Nobelovej ceny za mier je iránska ľudskorpávna aktivistka Narges Mohammadíová, ktorá je momentálne vo väzení. Nobelovu cenu v jej mene v nórskej metropole Oslo prevzali jej deti žijúce vo francúzskom exile.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #zbierka #korunka #kráľovná Silvia #klenot #princezná Sofia #princezná Viktória #diadém

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...