Berlínsky festival odštartovali protesty aj hviezdy v luxusných róbach. Magnetom Toni Garrn a tiež oscarová prezidentka

Galavečerom sa vo štvrtok v nemeckej metropole začal 74. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale.

16.02.2024 06:48
debata (1)
Herečka a prezidentka poroty 74. ročníka... Foto: Profimedia
847016677 Herečka a prezidentka poroty 74. ročníka Berlinale Lupita Nyong'o.

Prehliadku otvárala írsko-americko-belgická snímka Small Things Like These režiséra Tima Mielantsa v hlavnej úlohe s Cillianom Murphym, hviezdou vlaňajšieho Oppenheimera. Niekoľko desiatok predstaviteľov sveta filmu pritom vo štvrtok večer na červenom koberci dalo najavo svoj odpor proti pravicovému extrémizmu, napísala agentúra DPA.

Britain Dune: Part Two World Premiere Čítajte viac Nie, toto nie je počítačová ilúzia, ale módny vrchol roka... Zendaya ako robot na premiére v Londýne vyrazila všetkým dych, potom brnenie zhodila

„Myslím, že sme tu preto, aby sme videli, ako umelci reagujú na svet, v ktorom žijeme,“ povedala Lupita Nyong'o, mexicko-kenžská oscarová herečka a režisérka, ktorá predsedá porote. Pred objektívy sa postavila v nádhernej bielej róbe so štrasovými ramienkami a vrelo odpovedala na otázky a rozdávala autogramy.

Herečka a prezidentka poroty 74. ročníka...
Herečka a prezidentka poroty 74. ročníka...
+15Modelka Toni Garrn na slávnostnom otvorení...

Prestížna filmová prehliadka sa odohráva na pozadí vojny v Pásme Gazy, pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu i obáv o osud demokracie vzhľadom na posilňovanie protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko. „Braňte demokraciu,“ volali účastníci protestu, medzi nimi napríklad herečka Jella Haase, známa z komediálnej trilógie Fakjú, pán učiteľ, alebo jej kolegyňa Katja Riemann.

Modelka Toni Garrn na slávnostnom otvorení... Foto: Profimedia
Toni Garrn Modelka Toni Garrn na slávnostnom otvorení festivalu Berlinale.

Podujatie zorganizovali usporiadatelia festivalu v reakcii na debatu, ktorú vyvolalo zrušenie pozvánky na galavečer pätice zástupcov protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko. Toto rozhodnutie spochybnili dvaja členovia poroty, herečka Jasmine Trinca a režisér Christian Petzold – nesvedčí podľa nich otvorenej diskusii.

Podľa režiséra Wima Wendersa je Berlinale tradične najpolitickejší z veľkých festivalov. „Mám Berlinale rád, pretože vždy otvorí pusu a niečo povie,“ vyhlásil o berlínskej filmovej prehliadke rodák z Düsseldorfu.

Herci Cilian Murphy (vpravo) a Matt Damon,... Foto: SITA/AP, Ebrahim Noroozi
Cilian Murphy (vpravo) a Matt Damon Herci Cilian Murphy (vpravo) a Matt Damon, ktorý prišiel tentoraz ako filmový producent.

Festival trvá do 25. februára a je prvým z troch hlavných filmových festivalov konaných v Európe. V máji ho nasleduje prehliadka v Cannes, v septembri potom v Benátkach. Z veľkých filmových hviezd sa na Berlinale tento rok očakáva napríklad americký režisér Martin Scorsese, ktorý si z neho odnesie čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo.

Phoebe Dynevor Čítajte viac Osudová žena pre Jamesa Bonda? Toto sú horúce kandidátky, tvrdia stávkari. Najvyššie šanca má vraj slávna seriálová vrahyňa

Ani popri protestoch sa večer nezaobišiel bez pompéznych momentov a luxusnej módy. Na červenom koberci napríklad zaujala modelka Toni Garrn, expartnerka Leonarda DiCapria a bývalá hviezda Victoria's Secret. Obliekla si krikľavý plisovaný model šiat na jedno rameno. Herečka Hannah Herzsrpung aj jej krajanka Vicky Krieps prišli v modeloch Chanel a herečka Florence Kasumba v žiarivej ružovej róbe Fendi. Viac v galérii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Toni Garrn #Berlinale #Lupita Nyong'o #pravicové strany #Toni Garnn #AfD #Jasmine Trinca

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...