Vnuk stvoriteľa atómovej bomby o filme Oppenheimer: Túto pasáž by som najradšej vystrihol...

Nielen Barbie, ale aj životopisný film o vynálezcovi atómovej bomby J. Robertovi Oppenheimerovi dominuje momentálne kinám po celom svete. Spracovanie osudu skutočného človeka, vedca, zasiahol aj jeho rodinu.

29.07.2023 00:00
Oppenheimer Foto:
Cillian Murphy ako J. Robert Oppenheimer na zábere z filmu Oppenheimer.
debata (3)

Jedným z jeho potomkov je aj Charles Oppenheimer, 48-ročný vnuk slávneho vedca, ktorý dokonca pomáhal s promovaním nového filmového projektu režiséra Christophera Nolana. Zakladajúci člen projektu The Oppenheimer Project sa pred pár dňami zúčastnil naa diskusii v The Atomic Museum v Las Vegas, kde hovoril aj o tom, ako hodnotí film, ktorý podľa kritikov bude patriť k najlepším projektom roka 2023.

Cillian Murphy Čítajte viac 30-tisíc cudzích slov za víkend, strata váhy a mega talent: Herci ospevujú kolegu z Oppenheimera, toto nedokáže každý

Hoci Christopher Oppenheimer podporil snímku o svojom starom otcovi a dokonca bol výrazným spôsobom zapojený aj do úvodnej fázy pri tvorbe scenára, vo filme je vraj scéna, ktorú by si v ňom želať nemať.

„Keď som sa zhováral s Christopherom Nolanom, v jednom momente povedal čosi drsné v zmysle, že ‚viem, ako rozprávať príbeh tejto postavy. Budú tam časti, ktoré musíme trochu zdramatizovať a časti, ktoré musíme aj zmeniť‘. Povedal mi vtedy, že my ako príslušníci rodiny budeme určite niektorými pasážami filmu nadšení, ale niektoré sa nám páčiť nebudú,“ uviedol v rozhovore pre magazín TIME vnuk stvoriteľa atomóvej bomby.

zväčšiť Charles Oppenheimer počas diskusie s členmi... Foto: Profimedia
Charles Oppenheimer Charles Oppenheimer počas diskusie s členmi rodiny J. Roberta Oppenheimera v The Atomic Museum v Las Vegas.

Pre magazín aj prezradil, že vo filme je jedna scéna, ktorú by z neho určite vystrihol. Ide o moment, v ktorom J. Robert Oppenheimer vpichne do jablka kyanid, ktorým chce otráviť svojho profesora. Túto scénu zaradili do filmu na základe knihy Americký Prometheus, ktorá príbeh a scenár filmu inšpirovala. Pre vnuka neslávne slávneho vedca to však je problém.

Oppenheimer Čítajte viac Recenzia: Oppenheimerov príbeh je skutočná bomba

„Ak ste čítali Amerického Prometea pozorne, uvedomili ste si, že jeho autori upozorňujú, že nevedia, či sa to naozaj stalo. Neexistuje žiaden záznam o tom, že by sa snažil niekoho zabiť. Neexistoval a neexistuje jediný nepriateľ, ale ani priateľ Roberta Oppenheimera, ktorý by potvrdil, že to je pravda. A je to pomerne vážne obvinenie,“ komentoval Charles Oppenheimer. Zároveň však dodal, že až tak veľmi ho to netrápilo.

Herečka Florence Pugh na slávnostnej premiére...
Zľava: Matt Damon, Josh Hartnett, Tom Conti,...
+12Herec Josh Hartnett a jeho partnerka Tamsin...

„Vo filme je to spracované nejasne a vy naozaj neviete, čo sa deje, pokiaľ nepoznáte tento neuveriteľne hlboký príbeh. Takže ma to úprimne netrápilo. Trápi ma, že to bolo v životopise s akýmsi dôrazom, nie odmietnutím zodpovednosti, že toto je síce nepodložená fáma, ale chceme ju vložiť do našej knihy, aby bola zaujímavá. Páči sa mi však aj dramatizácia, ktorá sa vo filme objavila. Napríklad Einsteinov rozhovor s Oppenheimerom na konci bol skutočne efektný, aj keď nebol historický," uviedol Charles.

Matt Damon Čítajte viac Mal som depresiu, keď som si uvedomil, že robím na filme, ktorý za to nestojí, priznal sa Damon. Záchrana prišla od manželky

Film Oppenheimer od svojho uvedenia do kín žne samé chvály, pričom najmä výkon ústredného predstaviteľa – herca Cilliana Murphyho – je podľa divákov, ale aj jeho hereckých kolegov dychberúci. Čo všetko bol Murphy ochotný pre rolu spraviť, čítajte tu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #životopis #film #Christopher Nolan #Vnuk #Oppenheimer

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...