Musel verejne vyhlásiť, že nie je upír, ale keď zomrie... neuveríte, kde chce byť pochovaný. Jubilant Cage fascinuje divákov i médiá už dekády

Patrí medzi najúspešnejších hercov Hollywoodu, keď svoje nesporné majstrovstvo preukázal v desiatkach filmov. V nedeľu 7. januára oslavuje hollywoodsky herec Nicolas Cage 60 rokov.

07.01.2024 09:15
Nicolas Cage Foto:
Herec Nicolas Cage na zábere zo začiatku 80-tych rokov.
debata (2)

Rodák z kalifornského Long Beach je synovcom slávneho režiséra Francisa Forda Coppolu, no v mladosti mal bližšie k literatúre ako ku filmu. Podobne ako jeho otec sa chcel venovať písaniu kníh, no neskôr ho slávny strýko zlákal na hereckú dráhu.

Na protekciu našiel jednoduchý recept

Keďže jeho rodné meno obsahovalo aj priezvisko Coppola, Nicolas si zámerne zmenil priezvisko na Cage, aby sa vyhol protekcii. Už čoskoro však tvorcom došlo, že ju nepotrebuje. Herec od prvých rol prejavil svoje nadanie a herecký talent. Objavil sa v snímkach ako Dravé ryby (1983), Cotton Club (1984) či Peggy Sue sa vydala (1986).

Herec Nicolas Cage na zábere zo začiatku...
Herec Nicolas Cage a jeho prvá manželka...
+13Herec Nicolas Cage na zábere z roku 2000.

Prvú nomináciu na Zlatý glóbus vyniesla Nicolasovi Cageovi romantická komédia Pod vplyvom splnu (1987), kde si zahral milenca speváčky Cher. Love story získala tri Oscary, jedného práve pre slávnu speváčku a doslova okúzlila divákov.

Jeremy Allen White a speváčka Rosalia Čítajte viac Sláva ho stála manželstvo, lásku našiel u tejto španielskej megastar: Herca Whitea, ktorý sa vyzliekol pre reklamu, zachytili s...

Z vlastného Oscara sa Cage tešil o pár rokov neskôr. V roku 1995 prišiel do kín film Leaving Las Vegas a psychologická dráma o láske, alkohole a zmarenom živote poskytla Cageovi možnosť excelovať v hlavnej úlohe natoľko, že Americká filmová akadémia mu nasledujúci rok udelila pozlátenú sošku.

Kariéra je pestrá, súkromie ešte viac

Od svojho oscarového triumfu nakrútil Cage desiatky ďalších filmov, pričom jeho charaktery boli naozaj pestré. Od dramatických úloh cez komediálne postavy až po zlosynov či akčných hrdinov. Čerstvý šesťdesiatnik zvládol všetko. Rovnako ako jeho herecký talent však už dlhé roky púta pozornosť aj jeho súkromný život. V tom sa, mimochodom, päťkrát rozhodol vstúpiť do stavu manželského.

zväčšiť Herec Nicolas Cage vzal do spoločnosti svoju... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
2021 Gotham Awards - Arrivals Herec Nicolas Cage vzal do spoločnosti svoju mladučkú (piatu) manželku Riko Shibata.

Jeho prvou manželkou bola herečka Patricia Arquette, necelé dva roky bol ženatý s Lisou Marie Presleyovou, dcéru Elvisa Presleyho však požiadal o rozvod už po 107 dňoch. Treťou manželkou slávneho herca bola Alice Kim a štvrtou vizážistka Erika Koike, ale už o štyri dni podal žiadosť o zrušenie manželstva.

Gérard Depardieu Čítajte viac Útoky na Depardieua sú smrťou umenia, píšu jeho kolegovia: Herca sa zastali aj slávne divy, podporuje ho Bruni či Richard

Vo februári 2021 sa oženil piatykrát s o 31 rokov mladšou japonskou herečkou Riko Shibata, ktorá mu 7. septembra 2022 porodila dcéru Augustu Francescu. Okrem dcérky má hollywoodska hviezda ešte dvoch synov.

Upírom bol v kinách a čo doma…?

S Cageom sa spája v rámci jeho kariéry a hereckej slávy aj niekoľko pomerne bizarných príhod či káuz. V roku 2007 napríklad na verejnej dražbe zaplatil bezmála 300-tisíc dolárov za exemplár dinosaurej lebky, pričom preplatil svojho kolegu – herca Leonarda DiCapria. Neskôr ju však musel vrátiť, lebo sa zistilo, že bola ukradnutá.

zväčšiť Herec Nicolas Cage ako pomerne komický Drakula... Foto: Profimedia
Renfield Herec Nicolas Cage ako pomerne komický Drakula vo filme Renfield.

V roku 2012 musel Cage verejne vyhlásiť, že nie je upír. Dôvodom bolo, že sa v médiách objavila stará fotografia z roku 1870, na ktorej muž vyzeral veľmi podobne hercovi. „Nepijem krv a naposledy, keď som sa pozrel do zrkadla, bol tam môj odraz,“ uviedol pre portál The Hollywood Reporter. Nuž, asi mu veľmi nepomohlo, že pri nakrúcaní filmu Upírí bozk zjedol živého švába. Alebo napríklad aj to, že doma choval dve živé kobry.

LA Premiere of "The Iron Claw" Čítajte viac Stará dobrá kulturistika a 15 kíl svalov za pár mesiacov: Efron opäť šokuje fyzickou premenou, je z neho wrestler

Herec má tiež vraj veľmi jasnú predstavu o svojej smrti – či mieste, kde by mal ležať, keď umrie. Vybral si hrobku v tvare pyramídy, ktorá je už v jeho vlastníctve. Podľa portálu Atlasobscura.com je hrobka postavená v New Orleans a stojí na nej v kameni vyryté Omnia Ab Uno (Všetko pochádza z jedného).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #manželstvo #kariéra #film #Nicolas Cage #Oscar #jubileá hviezd

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...