Oscarovú nomináciu takmer zmeškala, lebo šla vyniesť smeti. Nemecký herecký zázrak si z Hollywoodu ťažkú hlavu nerobí, takto uzemnil Kimmela

Do kín prišli minulý rok dva projekty, v ktorých exceluje. V rámci niektorých filmových ocenení si dokonca vyslúžila nominácie za výkon v jednom aj druhom. Nomináciu má aj tohtoročnú oscarovú. Aké sú jej šance?

26.02.2024 00:00
Sandra Hüller Foto: ,
Herečka Sandra Hüller na akcii Oscar nominees luncheon v Beverly Hills.
debata

Nemecká herečka Sandra Hüller patrí medzi výnimočné zjavy európskej kinematografie a talenty, akých sa nerodí veľa. Hoci je ešte relatívne mladá, prirovnať ju k nemeckej Meryl Streepovej by možno vôbec nebolo odvážne. Štyridsaťpäťročná rodáčka z nemeckého Suhlu to potvrdila už mnohokrát. A v roku 2023 dokonca dvoma filmami – Zóna záujmu režiséra Jonathana Glazera a Anatómia pádu od režisérky Justine Trietovej.

Herečka Hilary Swank a jej kolega Alan Ritchson. Čítajte viac Ona má dva Oscary, on svaly ako hora: V hádke, kto je lepší herec, však Hilary Swankovú 'porazil' slzami

V prvom hrá manželku správcu koncentračného tábora, ktorá žije zdanlivo nerušený život v dome, ktorého múry susedia s miestom, kde dochádza k najhorším zverstvám. V druhom zase stvárnila ženu, ktorá je podozrivá z vraždy manžela a jej výkon označujú kritici za famózny. Práve ten jej priniesol aj oscarovú nomináciu v hlavnej ženskej hereckej kategórii. Odhady stávkarov síce hovoria jasne, u členov Americkej filmovej akadémie tento rok s vysokou pravdepodobnosťou viac zarezonuje výkon domácej Emmy Stoneovej alebo herečky s indiánskymi koreňmi Lily Gladstoneovej. Pre Hüllerovú je však pozornosť, akú v týchto dňoch zažíva, špeciálna a pre budúcu kariéru kľúčová.

Herečka Sandra Hüller na slávnostnom evente...
Herečka Sandra Hüller (vľavo) a režisérka...
+7Nominovaná herečka Sandra Hüller v kreácii...

Nedávno sa objavila na návšteve v populárnej talk-šou Jimmyho Kimmela a potvrdila aj to, že okrem vážnych charakterov na plátne je vtipnou dámou v súkromí. Vyhlásenie vlastnej oscarovej nominácie takmer nevidela. „Áno, takmer som to zmeškala. Chcela som pozerať streaming, ale musela som vyniesť z bytu smeti. Veľa smetí, lebo niekedy sa vám proste doma nazbierajú, keď je človek zaneprázdnený. Takže som takmer to vyhlásenie zmeškala,“ prezradila moderátorovi s jemným úsmevom.

zväčšiť Herečka Sandra Hüller (vľavo) a režisérka... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
96th Academy Awards Oscar Nominees Luncheon - Portraits Herečka Sandra Hüller (vľavo) a režisérka Justine Triet spoločne na stretnutí oscarových nominantov ako reprezentantky filmu Anatómia pádu.

To však nebola jediná vec, pri ktorej Nemka ukázala, že má v živote iné priority ako hollywoodskú slávu. Na oscarovom ceremoniáli sa už zúčastnila v roku 2017, keď súťažil film Toni Erdmann (aj v ňom stvárnila dcéru hlavného hrdinu excelentne). „Bola som prekvapená, že ľudia stále chodia dnu a von, dnu a von. Ale ako vieš, bolo tam veľa reklamných prestávok,“ prezradila moderátorovi Kimmelovi. „A potom som sa rozhodla zostať vonku. V časti pre fajčiarov,“ dodala s úsmevom.

Gabika Marcinkova  1 Čítajte viac Najväčší problém komédií po slovensky? Toto nemám rada ako divák a nespravím ani ako herec, hovorí Marcinková

Americký moderátor nezabudol poukázať na to, že to bol ročník, ktorý práve on sám moderoval (a neslávne známy tým, že v ňom poplietli mená hlavného víťaza – namiesto ohlásenej snímky La La Land bol víťazom Moonlight) a že sa tento rok postará, aby dvere do sály zostali poriadne zavreté.

Herečka Sandra Hüller bude o cenu za hlavný ženský herecký výkon bojovať so spomenutými americkými kolegyňami Emmou Stoneovou (Chudiatko) a Lily Gladstoneovou (Zabijaci mesiaca kvetov), ale tiež s herečkami Annette Beningovou (Nyad) a Carey Mulliganovou (Maestro). Vyhlásenie cien sa koná v noci z nedele 10. na pondelok 11. marca 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nominácia #Oscar #Jimmy Kimmel #Sandra Hüller #Anatómia pádu

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...