Veľký koncert, no menej hostí! Plány na korunováciu Karola III. sú odtajnené! Tento detail mnohých prekvapil

Britská kráľovská rodina chystá na oslavu korunovácie kráľa Karola III. a jeho manželky Camilly veľký koncert na hrade Windsor. Británia naposledy zažila korunováciu pred 70 rokmi.

23.01.2023 12:30
Británia monarchia Karol III. príhovor Foto: ,
Britský kráľ Karol III. počas prvého vianočného príhovoru v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor 13. decembra 2022.
debata

V pláne jednej z očakávaných udalostí tohto roka vo Veľkej Británii je však tiež, že zástupcovia monarchie chcú vyzvať ľudí, aby sa jeden deň venovali dobrovoľníctvu. V sobotu o tom informoval Buckinghamský pa­lác.

Slávnosť sa začne v sobotu 6. mája, kedy sa sprievod s kráľom a jeho manželkou vydá z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde ich korunuje arcibiskup z Canterbury. Podľa stanice BBC sa očakáva, že tento symbolikou nabitý obrad bude kratší, skromnejší a rozmanitejší ako korunovácia Alžbety II. Pozvánku tiež dostane menej hostí ako pred 70 rokmi, keď ich prišlo 8000. Westmin­sterské opátstvo má obvykle kapacitu pre 2200 ľudí.

Alessandra de Osma Čítajte viac Jej pôvab berie dych! Krajšiu princeznú v Európe sotva nájdete, táto brunetka je manželkou...

Po obrade korunovácie sa sprievod vráti do Buckinghamského paláca, z ktorého balkóna kráľovská rodina pozdraví ľudí vonku. V nedeľu sa vo Windsore uskutoční svetelná šou a koncert, na ktorom vystúpia známe hudobné a tanečné hviezdy, orchestre a pestrý korunovačný zbor poskladaný z amatérskych spevákov z radov pracovníkov zdravotníckeho systému, nepočujúcich, utečencov alebo sluchovo postihnutých.

zväčšiť Arcibiskup z Canterbury číta blahorečenie... Foto: SITA/AP
Britská kráľovná Alžbeta II., Arcibiskup z Canterbury číta blahorečenie kráľovnej Alžbete II. počas jej korunovačného obradu v Londýne 2. júna 1953.

BBC uvádza, že kráľovská rodina sa usiluje o korunováciu, ktorá kombinuje tradičné a moderné prvky. V pondelok potom bude deň dobrovoľníctva, kedy sa ľudia budú môcť zapojiť do nejakej pomoci vo svojom okolí.

Britská princezná Anne (vľavo) objíma Anne-Marie Čítajte viac Pohreb gréckeho kráľa? Toľko emócií a sĺz u šľachty nevídať! Princezná Anne utešovala vdovu, kráľ Felipe bratranca

BBC pripomína, že pri korunováciách v minulosti panovníci hovorili k národu alebo organizovali bankety pre pozvaných hostí a zahraničných hodnostárov. Zatiaľ nie je jasné, koľko korunováciea Karola III. britské daňové poplatníkov bude stáť. Korunovácia jeho matky Alžbety II. štátnu kasu v prepočte na ceny z roku 2021 vyšla na 18,8 milióna libier.

Princezná Kate z Walesu na recepcii Anglickej...
Princezná Kate z Walesu na recepcii Anglickej...
+7Princezná Kate z Walesu prichádza na recepciu...
debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #korunovácia #program #Windsor #dobrovoľníctvo #kráľ Karol III.

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...