Po 71 rokoch sa v Británii začnú vydávať pasy v mene kráľa. A čo Karol III.? Žiaden nedostane, nepotrebuje ho

V priebehu tohto týždňa sa v Británii začnú vydávať prvé cestovné doklady vydané v mene "Jeho Veličenstva kráľa Karola III.", ktorý na britský trón nastúpil vlani v septembri po smrti svojej matky kráľovnej Alžbety II.

20.07.2023 09:00
Kráľ Karol III. a kráľovná Camilla Foto: ,
Kráľ Karol III. a kráľovná Camilla odchádzajú z ceremoniálu vďakyvzdania a korunovácie v Škótsku.
debata

Viac ako 70 rokov sa v Británii cestovné pasy vydávali v mene „Jej Veličenstva“ Alžbety II. Jednou z mála zmien v týchto dokladoch bola farba obalu. Británia sa po svojom vystúpení z Európskej únie vrátila k modrému obalu namiesto dovtedajšieho tmavočerveného.

Kate, princezná z Walesu Čítajte viac Z kurtu rovno na korunováciu: Princezná Kate zatienila aj kráľa Karola. Rúcho sa jej neušlo, o to viac magnetizovala

Cestovné pasy boli v mene „Jeho Veličenstva“ (teda His majesty) naposledy vydané v roku 1952, keď skončila vláda posledného mužského monarchu, kráľa Juraja VI. Podľa britskej ministerky vnútra Suelly Bravermanovej je preto začiatok vydávania nových cestovných dokladov „historickým okamihom“. Dodala, že mnohí si pasy bez tradičného „v mene Jej Veličenstva“ ani nepamätajú.

Zaujímavosťou pritom je, že samotný Karol III. cestovný pas nemá a na cesty do zahraničia ho ani nepotrebuje, keďže sa vydáva v jeho mene. Ako teda vyzerá kontrola totožnosti panovníka vstupe na územie inej krajiny, pri prechode zónami na letiskách či cez hranice, však agentúra DPA nešpecifikovala.

Netherlands Royals Čítajte viac Holandský kráľ s dcérami, pes a kopa smiechu, to je idylka... Ale najveselšou princeznou nebude Amalia

Cestovné doklady vydané v mene zosnulej kráľovej Alžbety i naďalej zostávajú v platnosti. Vydajú sa aj zvyšné pasy v jej mene, ktoré sú ešte v skladoch. Kráľ Karol III. chce týmto krokom predísť plytvaniu už vyrobených prázdnych cestovných dokladov. Podobný prístup zvolila aj britská pošta, ktorá ešte stále vydáva i známky s podobizňou Alžbety II. Vo Veľkej Británii sa od roku 2011 nevydávajú občianske preukazy a tak je často pas jediným dokladom totožnosti, aký Briti majú.

debata chyba
Viac na túto tému: #pas #totožnosť #kráľ Karol III.

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...