Veci Freddieho Mercuryho vydražili do poslednej položky: Šok aukcie? Suma, ktorú zaplatili za hrebeň na fúzy...

Pozostalosť legendárneho britského rockového speváka Freddieho Mercuryho sa v niekoľkodňovej aukcii vydražila za celkom 40 miliónov libier.

18.09.2023 00:00
Freddie Mercury Foto:
Freddie Mercury na archívnej snímke.
debata

Počas šiestich samostatných aukcií sa predalo všetkých 1406 položiek a takmer za všetky bola zaplatená vyššia ako maximálna odhadovaná cena. Podľa agentúry DPA to oznámila londýnska aukčná sieň Sotheby's.

Predal sa napríklad neónový telefón, ktorý si Mercury zaobstaral v Mníchove. Vydražil sa aj prsteň s ónyxom a diamantom, ktorý priateľovi venoval spevák Elton John. U zberateľov uspel aj spevákov osobný minibar alebo 29 mačacích ozdôb vrátane dvoch keramických japonských mačiek.

Princezná Diana a princ Charles Čítajte viac Sveter za 1 milión dolárov? Toľko a ešte o kúsok viac zaplatil záujemca za kultový model princeznej Diany

Najdrahšou položkou bolo piano Yamaha vyrobené v roku 1973, na ktorom excentrický spevák skupiny Queen zložil skladbu Bohemian Rhapsody. Predalo sa za viac ako 1,7 milióna libier a ako jedna z mála položiek zaostala za odhadmi odborníkov. Naopak veľkým prekvapením bol hrebeň na fúzy značky Tiffany, ktorého dražba vyniesla 152 000 libier.

zväčšiť Hrebeň na fúzy z klenotníckej značky Tiffany sa... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
APTOPIX Britain Freddie Mercury Hrebeň na fúzy z klenotníckej značky Tiffany sa predal v aukcii za šokujúco vysokú sumu.

Predmety pochádzali z Mercuryho súkromného domu Garden Lodge v západnom Londýne. Spevák ich odkázal svojej dlhoročnej priateľke Mary Austinovej, ktorá sa však rozhodla prevažnú väčšinu predať. Vysvetlila to tým, že je čas túto životnú kapitolu uzavrieť.

805420147 Čítajte viac Princezná Madeleine ako Barbie, jej sestra Viktória ženská v červenej, ale keď prišla manželka ich brata... aha, takto žiari krásna Sofia

Austin, ktorá bola Mercuryho snúbenicou, má dnes 72 rokov. Jej rozhodnutie takmer všetko predať kritizoval gitarista skupiny Queen Brian May, podľa ktorého je to smutné, keď budú „najintímnejšie osobné predmety a písomnosti navždy rozprášené“.

Časť výťažku pôjde na kontá charitatívnych organizácií Mercury Phoenix Trust a The Elton John Aids Foundation. Kupujúci na aukcii pochádzajú zo 76 krajín. Dražbe predchádzala mesiac trvajúca výstava, ktorú navštívilo 150-tisíc ľudí.

zväčšiť V dražbe pozostalosti Freddieho Mercuryho sa... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Britain Freddie Mercury V dražbe pozostalosti Freddieho Mercuryho sa predala aj jeho zbierka mačacích dekorácií a sošiek.
debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #hrebeň #Freddie Mercury #Piano

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...