Exkluzívne pre Pravdu: Televízia dnes ponúka hercom úžasný priestor, hovorí herec Takehiro Hira. Na obrazovky prichádza nový Šógun

Niektorí televízni fanúšikovia majú ešte v živej pamäti seriál z 80-tych rokov pod rovnakým názvom. Hlavnú rolu v ňom stvárnil britský herec Richard Chamberlain, ale aj vtedajšie hviezdy japonskej a ázijskej kinematografie. Teraz sa slávny príbeh vracia znovu.

24.02.2024 12:00
LA Premiere of "Shogun" Foto: ,
Herec Takehiro Hira na slávnostnej premiére novinky Šogún.
debata (1)

V produkcii spoločnosti FX Studios a Disney+ vznikol nový desaťdielny seriál, ktorý sa o pár dní objaví dostupný aj pre slovenských divákov na streamovacích platformách. Jeho hlavné hviezdy ho uviedli pred pár dňami aj v Los Angeles. Pravda mala exkluzívnu možnosť hovoriť s jedným z hercov – predstaviteľov hlavého záporného hrdinu Lorda Ishida.

Germany Berlin Film Festival Spaceman Red Carpet Čítajte viac Hviezda komédií Adam Sandler je kozmonaut z Čiech! Film podľa knihy českého rodáka uviedol s dvoma manželkami, žiarila jedna aj druhá

Stvárnil ho japonský herec Takehiro Hira, ktorého mohli diváci vidieť napríklad v akčnom filme Hadie oči či aktuálne aj v projekte Gran Turismo. Z Havaja, kde veľkú časť roka žije, sa Hira spojil s Pravdou už pred pár týždňami.

Zľava: Herci Cosmo Jarvis, Anna Sawai, Hiroyuki...
Herečka Anna Sawai na premiére seriálu Šogún v...
+9Herec Takehiro Hira na slávnostnej premiére...

Tvorcovia Hiru obsadili do postavy, ktorú divák, ale aj čitateľ knižnej predlohy – slávneho románu od Jamesa Clavella – vníma ako úhlavného nepriateľa a záporáka. „Nechcel som ho stvárniť ako zlosyna. Mám rád negatívne postavy a Lord Ishido sa občas správa záporacky. Ale možno je to tým, že sa často chová bezohľadne a ide si tvrdo za svojím cieľom,“ opísal Hira pre Pravdu. Postavu sa snažil vybudovať na tom, čo ju definovalo.

zväčšiť Zľava: Herci Cosmo Jarvis, Anna Sawai, Hiroyuki... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Cosmo Jarvis, Anna Sawai, Hiroyuki Sanada a Tadanobu Asano Zľava: Herci Cosmo Jarvis, Anna Sawai, Hiroyuki Sanada a Tadanobu Asano uviedli spoločne nový seriáli Šogún.

„Lord Ishido má obyčajný pôvod, narodil sa v chudobnej rodine a postupne sa vypracoval do vysokej mocenskej pozície. Také niečo bolo v Japonsku v 16. storočí priam nemožné a to mu dodáva jeho silu a aj determinovanosť. Zároveň tým, že pochádza z roľníckej triedy, dlhé roky zažíval útlak a nerovnoprávnosť, je v ňom sformovaný hnev – dlhé roky hnevu voči tým, ktorí sa narodili ako urodzení. To aj definuje jeho vzťah s Jošim Toranagom,“ vysvetlil pre Pravdu japonský herec.

Gabika Marcinkova  1 Čítajte viac Najväčší problém komédií po slovensky? Toto nemám rada ako divák a nespravím ani ako herec, hovorí Marcinková

Toho stvárňuje slávny japonský herec Hiroyuki Sanada, známi z projektov ako Posledný samuraj, Nezvestní či Westworld. Po jeho boku sa potom v postave anglického lodivoda Blackthornea predstavuje Cosmo Jarvis. Zostavu dopĺňajú mnohé mená ako napríklad Anna Sawai či Tadanobu Asano. Televízny seriál je veľkolepou ságou s množstvom postáv, pompéznymi a veľmi vernými kulisami dobového Japonska a Osaky, detaily sú dovedené do dokonalosti pomocou kostýmov a scény.

zväčšiť Herec Takehiro Hira ako Ishido Kazunari v... Foto: Kurt Iswarienko/FX
Pictured: Takehiro Hira as Ishido Kazunari. CR: Kurt Iswarienko/FX Herec Takehiro Hira ako Ishido Kazunari v seriáli Šógun.

Hira má za sebou silnú divadelnú minulosť a v rodnom Japonsku ho preslávilo tiež niekoľko seriálových projektov. O súčasnom televíznom priemysle hovorí najmä v pozitívnom kontexte. „Televízia dnes je ako séria filmov. Ak máte desať epizód, kvalitou sa dokážu priblížiť tomu, aby ste sa na ne pozerali ako na desať kratších filmov. Vždy ma zaujímala kvalita a dnes veľmi rád pracujem v televízii, pretože tam nechýba. Ako herec môžete odhaliť množstvo aspektov postavy, priestor, ktorý dáva televízia, je pre hercov skutočne skvelý. A potom je tu, samozrejme, aj dosah. Dokáže byť obrovský,“ komentoval pre Pravdu Takehiro Hira.

Joe Cole, Bel Powley Čítajte viac Exkluzívne: Príbeh ženy, ktorá za vojny skrývala Židov, nakrútili Američania v Prahe. Pravda sa stretla s hviezdami seriálu

Šógun podľa románu Jamesa Clavella vznikol prvýkrát v televíznom spracovaní už v 80-tych rokoch minulého storočia. Hlavnú rolu vtedy stvárnil Richard Chamberlain, po jeho boku sa predstavili japonskí herci ako Toshiro Mifune či Yoko Shimada. Hoci si Hira pamätá aj pôvodný seriál, nevidel ho. „V čase, keď ho vysielali, som už bol v Amerike. Ale snažil som sa vyhýbať japonskému jazyku a témam, mojou prioritou bolo naučiť sa po anglicky čo najlepšie a tak som sa vtedy sústredil na anglické televízne projekty a filmy,“ vysvetlil. Pre divákov v 80-tych rokov bolo šokujúce, ale zároveň veľmi autentické, keď sa veľká časť replík japonských postáv neprekladala. Tvorcovia totiž chceli navodiť dojem, aký prežíva hrdina v podaní Richarda Chamberlaina – že nikomu v cudzej zemi nerozumie.

Na obrazovky prichádza Šógun. Nový seriál ohúri výpravou aj výkonmi
Video
Zdroj: Disney+

V novom seriáli, ktorý sa od 27. februára objaví na streamovacej platforme na Slovensku aj v Česku, už budete rozumieť všetkému a vďaka nemu sa môžete vrátiť do fascinujúceho obdobia histórie a k príbehom, ktoré sa nevenujú len japonskej histórii, ale veľmi umne ukazujú aj udalosti, ktoré formovali dianie v Európe.

Viac o seriáli Šógun, celý rozhovor s hercom Takehirom Hirom, ale tiež s kostýmovým výtvarníkom Carlosom Rosariom, ktorý rovnako exkluzívne pre Pravdu hovoril o tvorbe kostýmov, nájdete už čoskoro v Pravda magazíne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Televízia #Šógun #Takehiro Hira #Cosmo Jarvis

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....